O le a le Spanning Tree Protocol?

O le Spanning Tree Protocol, o nisi taimi e taʻua o Spanning Tree, o le Waze poʻo le MapQuest o fesoʻotaʻiga Ethernet faʻaonaponei, faʻatonuina feoaiga i luga o le auala sili ona lelei e faʻavae i luga o taimi moni.

Faʻavae i luga o se algorithm na fatuina e le saienitisi komepiuta Amerika Radia Perlman aʻo galue o ia mo le Digital Equipment Corporation (DEC) i le 1985, o le autu autu o le Spanning Tree o le puipuia lea o fesoʻotaʻiga faʻaletonu ma le faʻaogaina o auala fesoʻotaʻiga i fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻiga lavelave.I le avea ai o se galuega lona lua, e mafai e le Spanning Tree ona ta'avale afifi i nofoaga faʻalavelave e faʻamautinoa ai o fesoʻotaʻiga e mafai ona faʻafefe i luga o fesoʻotaʻiga e ono oʻo i faʻalavelave.

Spanning Tree topology vs. Ring topology

A'o fa'ato'a amata fa'afeso'ota'i e fa'alapotopotoga a latou komepiuta i le vaitau o le 1980, o se tasi o fa'asalalauga sili ona ta'uta'ua o le feso'ota'iga mama.Mo se faʻataʻitaʻiga, na faʻalauiloaina e le IBM lana tekinolosi Token Ring i le 1985.

I totonu o le topology network ring, e fesoʻotaʻi pona taʻitasi ma isi lua, tasi e nofo i luma i luga o le mama ma le tasi o loʻo tu i tua.Na'o fa'ailoga e fealua'i solo i le mama i se itu e tasi, ma node ta'itasi i le ala e tu'u ese ai so'o se afifi uma o lo'o fa'ata'amilo i le mama.

E ui ina lelei feso'ota'iga mama mama pe a na'o ni nai komipiuta, e le aoga mama pe a fa'aopoopo le selau pe afe o masini i se feso'otaiga.Atonu e mana'omia e se komepiuta ona lafo atu pepa i le fiaselau o node e na'o le fa'asoa atu o fa'amatalaga i se isi faiga i totonu o se potu lata ane.E avea fo'i ma fa'afitauli le alalaupapa ma le fa'aogaina pe a na'o le tasi le itu e mafai ona tafe atu ai le ta'avale, e aunoa ma se fuafuaga fa'apolopolo pe a malepe pe fa'apipi'i tele se pona i le ala.

I le 90s, talu ai ona televave Ethernet (100Mbit / sec. Fast Ethernet na faʻalauiloaina i le 1995) ma le tau o se fesoʻotaʻiga Ethernet (alalaupapa, ki, cabling) na sili atu le taugofie nai lo Token Ring, Spanning Tree manumalo i LAN topology taua ma Token. Na vave ona mou atu le mama.

Auala e galue ai le Spanning Tree

[LISISI NEI mo le fa'amoemoe mulimuli i le FutureIT o le tausaga!E avanoa a'oa'oga fa'apitoa mo le atina'eina o tomai fa'apitoa.FutureIT Niu Ioka, Novema 8]

O le Spanning Tree o se faʻasalalauga tuʻuina atu mo faʻamatalaga faʻamatalaga.E tasi le vaega o leoleo taavale ma le tasi vaega enisinia sivili mo auala tele feso'ota'iga e ui atu ai fa'amaumauga.O lo'o nofo i le Layer 2 (data link layer), o lea e na'o le popole i le fa'anofoina o pepa i lo latou nofoaga talafeagai, ae le o le a le ituaiga o pepa o lo'o lafo, po'o fa'amaumauga o lo'o i ai.

O le Spanning Tree ua avea ma mea uma e faʻamatalaina lona faʻaogaina i leIEEE 802.1D tulaga fa'afeso'ota'i.E pei ona fa'amalamalamaina i le tulaga masani, e na'o le tasi le ala malosi e mafai ona i ai i le va o so'o se lua pito po'o nofoaga ina ia mafai ai ona fa'aoga lelei.

Spanning Tree ua mamanuina e faʻaumatia ai le avanoa e faʻapipiʻi ai faʻamatalaga i le va o vaega o fesoʻotaʻiga i se matasele.I se tulaga lautele, o faʻamaufaʻailoga e faʻafememeaʻi le agai i luma algorithm ua faʻapipiʻiina i masini fesoʻotaʻiga, ma faia ina ia le toe iloa e le masini le mea e lafo ai pepa.E mafai ona i'u ai i le toe fa'aluaina o fa'avaa po'o le tu'uina atu o pepa fa'alua i le tele o nofoaga.E mafai ona toe fai feau.O feso'ota'iga e mafai ona toe fa'afo'i atu i se tagata e auina atu.E mafai fo'i ona fa'alavelaveina se feso'ota'iga pe afai e tele naua fa'agasolo e amata ona tupu, 'ai le bandwidth e aunoa ma ni fa'amanuiaga fa'apitoa a'o poloka isi ta'avale e le'i fa'aogaina mai le ui atu.

O le Spanning Tree Protocoltaofia fa'amaufa'ailoga mai le faiae ala i le tapuni uma ae na'o le tasi le auala talafeagai mo pepa fa'amatalaga ta'itasi.Su'e i luga ole feso'ota'iga e fa'aoga ai le Spanning Tree e fa'amatala ai ala a'a ma alalaupapa e mafai ai ona fealua'i fa'amaumauga, ma tapuni fa'agaoioi auala fa'alua, ma fa'agaoioi ma le fa'aogaina a'o maua se ala muamua.

O le taunuuga o feso'ota'iga feso'ota'iga e sologa lelei e tusa lava po'o le a le lavelave po'o le tele o feso'otaiga.I se auala, o le Spanning Tree e fatuina auala e tasi e ala i se fesoʻotaʻiga mo faʻamatalaga e faimalaga ai e faʻaaoga ai polokalama i le auala lava e tasi na faʻaogaina ai e inisinia fesoʻotaʻiga meafaigaluega i luga o fesoʻotaiga tuai.

Fa'amanuiaga Fa'aopoopo ole La'au Spanning

Ole mafua'aga autu ole Spanning Tree ole fa'aogaina ole fa'ate'aina lea ole avanoa e fa'asolo ai fa'alava i totonu ole feso'otaiga.Ae e iai foʻi isi itu lelei.

Ona o le Spanning Tree o loʻo suʻeina pea ma faʻamalamalamaina auala fesoʻotaʻiga o loʻo avanoa mo pepa faʻamatalaga e faimalaga ai, e mafai ona iloa pe afai o se node o loʻo nofo i luga o se tasi o na auala muamua ua faʻaletonu.E mafai ona tupu lenei mea mo ni mafuaaga eseese e amata mai i le faaletonu o meafaigaluega i se faatulagaga fou o fesoʻotaʻiga.E mafai foi ona avea ma se tulaga le tumau e faʻavae i luga o le bandwidth poʻo isi mea.

A iloa e Spanning Tree ua le o toe gaioi se ala muamua, e mafai ona vave tatalaina se isi ala sa tapunia muamua.Ona mafai lea ona auina atu faʻamatalaga i le nofoaga o faʻalavelave, mulimuli ane faʻailogaina le auala e fai ma auala muamua fou, poʻo le toe lafo atu o pepa i le uluai alalaupapa pe a toe maua.

E ui o le uluai Spanning Tree sa fai si vave i le faia o na fesoʻotaʻiga fou pe a manaʻomia, i le 2001 na faʻalauiloaina e le IEEE le Rapid Spanning Tree Protocol (RSTP).O loʻo taʻua foi o le 802.1w version of the protocol, RSTP na mamanuina e tuʻuina atu ai le vave faʻaleleia o le tali atu i suiga o fesoʻotaʻiga, faʻaletonu le tumau poʻo le le atoatoa o vaega.

Ma a'o fa'alauiloa mai e le RSTP amioga fou fa'afeso'ota'i ma alalaupapa alalaupapa matafaioi e fa'atelevave ai le fa'agaioiga, ae sa fa'apea fo'i ona fa'atulagaina ina ia fetaui lelei i tua ma le ulua'i Spanning Tree.O lea e mafai ai mo masini e lua ituaiga o le protocol ona galulue faatasi i luga o le upega tutusa.

Fa'aletonu ole La'au Spanning

E ui o le Spanning Tree ua avea ma mea uma i le tele o tausaga talu ona faʻaofiina, o loʻo i ai i latou e finau e faapea o leua oo mai le taimi.O le fa'aletonu tele o le Spanning Tree o le tapunia lea o fa'agasolo i totonu o se feso'ota'iga e ala i le tapuni o auala e mafai ona fealua'i ai fa'amaumauga.I so'o se feso'ota'iga tu'ufa'atasia e fa'aaoga ai le Spanning Tree, e tusa ma le 40% o ala feso'ota'iga e ono tapunia i fa'amaumauga.

I totonu o si'osi'omaga feso'ota'iga lavelave, e pei o mea o lo'o maua i totonu o nofoaga autu o fa'amaumauga, e taua tele le mafai ona fa'avavevave e fa'afetaui mana'oga.A aunoa ma tapulaʻa na tuʻuina atu e Spanning Tree, e mafai e nofoaga autu o faʻamaumauga ona tatalaina le tele o bandwidth e aunoa ma le manaʻomia o mea faʻapipiʻi fesoʻotaiga.O se tulaga fa'alavelave lea, ona o siosiomaga feso'ota'iga lavelave na mafua ai ona faia le Spanning Tree.Ma o le taimi nei o le puipuiga o loʻo tuʻuina mai e le protocole faasaga i le taʻavale, i se auala, o loʻo taofia na siosiomaga mai lo latou gafatia atoatoa.

O se fa'ata'ita'iga fa'amanino o le protocol ua ta'ua o le Multiple-Instance Spanning Tree (MSTP) na atia'e e fa'aogaina ai LANs ma fa'ataga ai le tele o ala feso'ota'iga e tatala i le taimi e tasi, a'o taofia pea fa'agasolo mai le faia.Ae e o'o lava i le MSTP, e tele lava auala fa'amatalaga e mafai ona tapunia i luga o so'o se feso'ota'iga tu'ufa'atasia o lo'o fa'aogaina le protocol.

E tele taumafaiga e le fa'asalaina, tuto'atasi e fa'aleleia le fa'atapula'aina o le bandwidth o le Spanning Tree i le tele o tausaga.E ui o le au mamanu o nisi oi latou na fai mai o le manuia i a latou taumafaiga, o le tele e le o fetaui lelei ma le faʻavae autu, o lona uiga e manaʻomia e faʻalapotopotoga le faʻaogaina o suiga e le faʻamaonia i luga o latou masini uma pe saili se auala e faʻatagaina ai i latou e ola faatasi. sui ta'avale masani Spanning Tree.I le tele o tulaga, o tau o le tausia ma le lagolagoina o le tele o tofo o le Spanning Tree e le aoga le taumafaiga.

Pe o le a Fa'aauauina ea le La'au Spanning i le Lumana'i?

E ese mai i tapulaʻa i le bandwidth ona o le Spanning Tree tapunia auala fesoʻotaʻiga, e leai se tele o mafaufauga poʻo se taumafaiga e tuʻuina atu i le sui o le protocol.E ui lava o le IEEE e tuʻuina atu faʻafouga e taumafai e faʻaleleia atili, e masani lava ona fetaui i tua ma lomiga o loʻo i ai nei o le protocol.

I se tulaga, Spanning Tree e mulimuli i le tulafono o le "Afai e le gau, aua le toe faaleleia."O le Spanning Tree e tamo'e tuto'atasi i tua o le tele o feso'ota'iga e fa'aauau ai pea le feoa'i o feoaiga, puipuia mai le fa'atupuina o fa'alavelave fa'afuase'i, ma fa'ata'ita'iina ta'avale i nofoaga fa'alavelave ina ia le iloa e tagata fa'ai'uga pe fa'alavelave le tumau a latou feso'ota'iga o se vaega o lona aso-i-le- galuega i aso.I le taimi nei, i luga o le pito i tua, e mafai e le au pulega ona faʻaopoopo ni masini fou i a latou fesoʻotaʻiga e aunoa ma le mafaufau tele pe mafai pe leai foi se fesoʻotaʻiga ma isi vaega poʻo le lalolagi i fafo.

Ona o na mea uma, e foliga mai o le Spanning Tree o le a faʻaaogaina mo le tele o tausaga a sau.Atonu e iai ni nai fa'afouga laiti mai lea taimi i lea taimi, ae o le Spanning Tree Protocol ma mea taua uma o lo'o fa'atinoina atonu o lo'o i ai iinei e nofo ai.


Taimi meli: Nov-07-2023